La propriu.
În vreme ce bursele cad un pic, de unde se vede că se găsesc întotdeauna imbecili care nu se învaţă minte şi mai cred că bursa ca sursă de alimentare cu bani pentru afaceri corecte există încă, în vreme ce diverşi sorosi dau tunuri cu specularea monedelor, în cîrdăşie cu agenţiile de rating care desemnează ţintele, probabil şi în acord cu mari căpetenii ueiste care mai dau astfel cîte un balon de oxigen fraţilor americani pe seama ţăranilor spanioli, portughezi, greci (români nu, noi pregătim o ţintă mare pentru armele nucleare ruseşti, ce să-şi mai bată capul cu morţi docili ca noi), în vreme ce americanii continuă să provoace China (logic, confruntarea s-ar putea să fie nevoie să înceapă mult mai devreme, imperiul american scîrţîind din toate încheieturile) ca să-i testeze reacţiile, în vremea asta eu mă uit la filme.
Mi-am propus să văd filmele nominalizate pentru Oscar, cele 10 nominalizate la categoria cel mai bun film. Bine, doar 9, că la Avatar nu mă uit. Dacă e să ia toate premiile n-are rost şi, oricum, aştept jocul. Aşa e acum. Altădată, la întrebarea „ai citit cartea?” se răspundea cu „aştept filmul”. Acum la „ai văzut filmul?” răspunsul corect e „aştept jocul”.
Mare greşeală! Mare de tot.
Mai am unul şi, dacă adun suficient curaj, mai încerc cu altul la care am cedat, e drept nici nu mai aveam timp sau energie nervoasă după deprimarea anterioară.
Să încep cu cel mai periculos. Sub nici o formă să nu încerce cineva să se uite la Precious. Există căi mult mai umane de sinucidere sau de intrare în catatonie. Am văzut vreo 5 minute de la început şi alte cîteva pe sărite. Credeţi-mă pe cuvînt, e o experienţă traumatizantă pentru privitor. Cei care pot urmări filmul ăsta de la cap la coadă trebuie stocaţi pentru eventualitatea unei invazii extraterestre, ar fi, cu siguranţă, cea mai bună armă a noastră, nimic nu le poate clinti psihicul.
Cine spune alienşi, spune District 9. Nu e prea rău. N-are ce căuta printre nominalizări… stai, stai, nu, prin comparaţie are. Actorul principal joacă foarte bine într-o transformare şi de atitudine şi… Film sud-african. Are ceva primar, mai altfel decît belfăreala holywoodiană. Cea mai interesantă latură e foarte fin schiţată în dezumanizarea „firească”, plasată într-un viitor apropriat, uşor de recunoscut ca prezentul cel mai prezent. Nu e plictisitor, clişeele sînt integrate cursiv. Poate fi privit după-amiaza, cu floricele de porumb la îndemînă. Final decent. Deşi ar fi trebuit să mă pună pe gînduri uşurinţa cu care am intrat în jocul societăţii schiţate acolo, îmi dau seama că am acceptat-o deja.
Filmele lui Tarantino sînt demente, nu neapărat proaste. Inglourious Basterds e dement, cretin, pe alocuri abject. Prost. Bine, Tarantino nu face filme, adună tablouri. Aşa e şi cu tîmpenia asta. Tabloul de la început şi cel din tavernă sânt bine făcute, ca două poveşti scurte. Demente şi astea. Fără îndoială. Brad Pitt are un rol de rahat. Dialogul e, pe alocuri, bun – altă caracteristică tarantinică cu care abate atenţia de la incapacitatea de a se concentra la ansamblu. Ansamblul, cît e, dă un film bolnav, de om bolnav, destinat unor primitivi. Satisface obsesii, probabil şi personale. Cine vrea să-l vadă ciuruit pe un Hitler grotesc de către un psihopat evreu care, anterior, stîlcea cu bîta de baseball un prizonier de război neamţ, după ce „colegii” lui i-au scalpat pe morţi, la indicaţiile Pittului, va primi ce doreşte. Probabil, mă îndoiesc că tarantinul şi-a bătut capul, unii vor găsi vreun simbol scremut pe acolo, poate legat de ideea de film, cinematograf, iluzia pe care filmul în general, ca unealtă, o poate crea. Nu există nici un simbol. 3 roluri sînt bine jucate. Excesele aparţin tot regizorului. Cei de l-au nominalizat sînt la fel de bolnavi.
Concurentul lui Avatar, The hurt locker, e regizat de Kathryn Bigelow. Mi-a plăcut un film al ei, Strange Days, care a fost făcut după un scenariu de James Cameron, pretendentul la coroană din acest an. The hurt locker, hmmm, război în Irak, „războiul e un drog” scrie la începutul fimului şi încearcă să convingă că, pentru eroul principal aşa şi e. Un film prea lung. Nici una din scenele importante nu e credibilă, nici actoriceşte, nici militar, nicicum. Isteriile obişnuite ale armatei americane de film, foarte grijulie să nu omoare dacă poate să urle. Noroc cu echipa de mercenari, probabil englezi după accent, a lui Ralph Fieness, care nu apucă să vorbească prea mult înainte de a fi lichidată de lunetiştii inamici. Lichidaţi, la rîndul lor, de trioul american din care face parte adictidul nostru. Probabil o încercare discretă de reabilitare a americanilor în faţa englezilor, recunoscuţi pentru profesionalism (şi cîrcătoşenie). Spre deosebire de Tarantino, toate scenele trebuie să ilustreze cîte ceva: nesăbuirea, curajul, camaraderia, stresul, ciudăţenia, umanismul, furia justificată. Didactic. Exploziile sînt frumoase. Puţine, dar bune. Logica lipseşte aproape cu desăvîrşire. Irakienii obişnuiţi sînt de decor, cu excepţia unui puşti clişeu. De ce e un concurent? Pentru că e propus la multe categorii, pentru că David Morse are un rolişor stupid şi băiatul nu ratează învingătorii, pentru că e un film despre războiul din Irak care nu are nimic din adevărurile deranjante ale realităţii. Un film aseptic.
Gata, am obosit. An education şi Up in the air sînt filme. Nu grozave, nu de Oscar, dacă prin Oscar se mai poate înţelege recunoşterea acordată calităţii, dar filme. Poate mîine.
Şi, totuşi, de ce te pedepseşti aşa? Cui prodest?
Mă uit, însă, la ceremonia de decernare. Filmele nici nu mai contează, de fapt. Oricum aştept jocurile. Les jeux sont faits, rien ne va plus!
Eram curios. Poate sînt pisică. Îmi va fi fatal.
O sugestie, facuta in cel mai serios mod cu putinta.
Uita-te la The princess and The Frog 🙂 Nu e nominalizat la cel mai bun film, ca nici nu are de ce, e insa nominalizat la cel mai bun film animat 🙂 si la categoria cantec original cu doua melodii.
E un film realizat in stilul Disney clasic, un film care incanta prin dinamica, umor, si muzica, nu neaparat in ordinea asta. Na ja, plateste si „tributul” actualului regim in USA, dar cred ca asta de fapt nu deranjeaza in cazul filmului.
Si mai presus de orice, filmul asta reuseste sa aduca o deconectare scurta dar buna de viata din jur… Si egal daca te simti sau nu din nou copil cand il privesti, privindu-l simti ca totusi e frumos pe lume…
Evident, asta e parerea mea, care sunt fan filme Disney animate, si care datorita conjuncturiii dar nu numai, am inercat pe pielea mea foarte des in ultimii ani efectele binefactoare a expunerii la o doza buna de culoare, muzica si umor.
Si in ultima instanta, e bine sa nu uitam macar cateodata, sa fim copii. Chiar daca am trecut demult de tot de acea varsta oficial stabilita :D. Ajuta la moral, si la spalarea gretii si a altor senzatii neplacute cu care ne serveste viata.
P.S. scuze pentru multitudinea greselilor gramaticale :D, e de la viteza. Mda, o lume nebuna… cred ca dau o raita prin colectia mea de filme Disney 🙂
Da, orice film este sau ar trebui să fie şi o distracţie. În sensul amuzamentului, deconectării şi/sau al atragerii către alte zone, să-ţi stîrnească idei noi sau să te pună pe gînduri (faza 0, poate nu iese nimic, dar nu strică exerciţiul).
Am văzut un film din cele propuse la Oscar care îndeplineşte ce scriam mai sus (partea a doua), era să-l sar. Dacă mă adun, scriu ceva despre.
S-a notat basmul Disney. În perioada de refacere psihică după greaua încercare cu Oscarurile sper să mă ajute. Dacă nu, filmul va fi desfiinţat fără milă. 🙂
Prinţesa… e nominalizat cu 2 cîntece.
excelente in opinia mea 🙂 Ii tin pumnii (de parca ar conta…dar nah, eu tot o fac) 🙂
Ia precis ceva, ca e politically correct. Printzesa e o negresa. 😆
mda, daca ia ceva e doar pentru ca e politically corect, nu-i asa?… nici macar nu mai conteaza daca chiar merita sau nu…
hai sa eliminam din start filmele pe acest criteriu, egal ca sunt bune sau nu, ca doar cu ce suntem noi mai buni decat cei din juriu, care sunt oblgati sa respecte/faca jocurile…
P.S. ca sa fie PC-ul complet, printesa nici macar nu e printesa, tatal ei o alinta Princess. Deci e fata simpla din popor, negresa pe deasupra.
Dar broscoiul ce e? Oops, e un broscoi? Sau s-a demitizat şi partea asta?
Broscoiul e broscoi, stai linistit 🙂
Nu conteaza asa mult ce e broscoiul, ci doar ce e in stare sa faca, in acest caz sa pupe, „o printzesa simpla din popor” pentru accessul in inalta societate si implicit la bunastare. 😆 Ups… asta nu e PC. Sau intre timp e? Sau avem de-a face de fapt cu o atentionare facuta printzeselor, ca, de regula, printzul ravnit si pupat strategic cu o bine-simulata sfiala, este si va ramane doar un biet broscoi?
auzi, dar macar melodiile din film le-ai ascultat? 🙂
Nu le-am ascultat, da’ vorba ardeleanului, dacă trăba, trăba… iaca o sa le ascult. Desi sunt sigur ca nu o sa-mi placa mai mult decat asta.
OK, stiu ce o sa spui: ca si pupatul sirenei, la fel ca si cel al broscoiului, tot o forma de zoofilie e (vai, ce oribilitate am insinuat!), iar in acest caz una lipsita de o finalitate logica (cand o femeie tace, nu o intrerupe!). Totusi macar aici au scuza ca, datorita unei vrajitoare perfide, cu agenda proprie, originea animala a sirenei nu e atat de evidenta. Iar printzul e oricum doar un mijloc scuzabil pentru scopul final, acela de a-i permite sirenei sa emigreze pe uscat, conditie necesara indeplinirii planului vrajitoarei. Evident, daca printzul ar fi fost corect informat, si ar fi stiut cum sta treaba, n-ar fi avut nici o sansa la el micutza sirena. Sirena e dupa cum se stie cel mai inutil animal: nu poti nici sa o mananci, nici sa o … 😆
Am divagat prea mult. Desi cred ca am ramas totusi in spiritul titlului acestui thread. Oricum, trebuie sa avem grija ce idei planteaza Diznei in mintile copiilor nostrii, nu crezi?
pardon, print 😀 Adica nah, si una si alta.
Prception IS reality! 😆
Nu Draghi, nu trebuie sa le asculti. De fapt nici nu e indicat doar sa le asculti. Ele fac parte dintr-un tot, asa ca ori totul ori nimic (sic!).
Cat despre ideile implantate de Disney, ce sa zic. Sa nu mai povestim copiilor nici Scuifta Rosie, nici Alba ca Zapada, nici nici nici, nu-i asa?
Concret, cam ce idee crezi tu, fara sa fi vazut filmul, ca planteaza Disneay in mintea copiilor cu The Princess and The Frog?
Si inca ceva. Cum percep eu, tu, sau orice adult un film sau o poveste, e usoooor diferit de cum percepe un copil acelasi film sau aceeasi poveste. De exemplu fiica-mea (acusi 4 ani) a fost incantata ca pana la urma au reusit sa redevina oameni si au ramas impreuna. A ignorat complet ca asta a permis printesei si sa isi implineasca visul de a avea un restaurant al ei.
Iar aici intram in alt domeniu. Chiar asa de rau e sa avem vise? Si sa visam ca ele se mai si implinesc? Da, unii viseaza sa ajunga pe luna, altii sa zboare, altii sa obtina ceva material, etc. Si ce-i cu asta? Daca nu ar fi visele, am fi morti.
Si da, povestile, filmele intretin viseile. Macar acolo visele se mai si implinesc, si poate cine stie, se mai implinesc si in realitate. Oh vei saruta printul transformat in broscoi, si ca rasplata el iti va da banii necesari pentru restaurant. Vai ce pragmaticva, vai ce materialista. Da si, care-i problema? Toata lumea obtine ce vrea. In fond, dar asta tu nu ai cum sa stii nevazand filmul, broscoiul a convins-o sa il sarute, pentru a redeveni om. Si daca ai fi vazut filmul, ai fi sesizat ca de fapt esti plin de prejudecati si clisee. Da, tu, nu am gresit nimic.
Na si cu asta basta ca facem varza ideea postului lui Mihai. Sau poate nu? 😀
Esti o dulce. Hai sa te pup :*
😆
ti s-a urat cu binele si vrei sa te faci broscoi? 😛
Sirenoi… 😆
P.S. am uitat ceva: ei dracie! 😛