Masters of War – versuri –
(cîntecul se află în box)
You fasten all the triggers
For the others to fire
Then you sit back and watch
When the death count gets higher
Masters of War – versuri –
(cîntecul se află în box)
You fasten all the triggers
For the others to fire
Then you sit back and watch
When the death count gets higher
crunt. sinistru. revoltator.
E bine ca lucurile astea ies la iveala, fara urma de tagada. Ochelarii de cal, sau polarizati ai mult prea multora trebuie dati la o parte. De dragul adevarului.
Nu cred insa sa ajute la ceva. Nu cred ca exista vre-o garantie ca asa ceva nu se va mai intampla, sau nu se mai intampla.
Sigur nu se va schimba nimic prin aparitia unor astfel de, in ultima instanta (joc de cuvinte involuntar), marturii. Nici pe mine nu ma tine mult revolta, aia care iti intoarce stomacul pe dos, iar pe mine nu trebuie sa ma convinga nimeni de existenta marii porcarii.
Buna comparatia cu ochelarii polarizati. Si pentru crima din filmul de aici se pot gasi justificari. Daca as fi american mi-as aduce aminte imediat de ceea ce patesc soldatii tarii mele acolo. Am vazut ce patesc si ei, aruncati in aer, mutilati, impuscati de lunetisti. Filmele cu victime americani nu rezista pe net, am si eu luate citeva, si ma intrebam de ce nu rezista. Secrete militare nu-s, sa fim seriosi, demoralizatoare nu cine stie ce, cei direct implicati nu au nevoie de filme, stiu de la fata locului, iar partea adversa oricum isi transmite propaganda prin propriile canale. Intr-un film ca asta se vede motivul. Cenzorii si demagogii stiu ce impact poate avea pentru un om normal tipul asta de a ucide cu impunitate datorita tehnologiei. Ca sa nu mai spun despre momeala cu cel ranit, lasat in viata pentru a fi ucis mai tirziu, tot fara nici un risc, sub pretextul ca vor ascunde „dovezile” (cadavre si, cica, arme), impreuna cu cei care incercau sa-l salveze. Nici un om normal nu poate accepta un astfel de mod de a purta razboi cind interesele sau securitatea tarii tale nu sint amenintate nici un pic. Cind ii mai vezi si pe ceilalti cum se chinuie, cu mijloace primitive, cu 100 la 1 raportul pierderilor, in propria lor tara, nu mai poti tine cu „echipa” ta, nu in conditiile astea.
(Acum se omoara cu drone, inclusiv in Pakistan, tara aliata. „Informatiile” se vede ce valoare au. Ca si credibilitatea „observatiilor” unor jeguri umane, pentru ca nemernicii aia din helicopter asta sint.)
De asta a si primit, dupa cum anticipam, Oscarul filmul despre Irak, pentru ca imaginea proiectata acolo e suficient de bine sterilizata ca nu cumva sa infecteze pe cineva cu realitatea de pe teren.
Degeaba ne aflam in era informatiei, sintem prea slabi, n-avem fibra morala care sa ne impiedice sa ne autoamgim. Ajutati, desigur, de cine trebuie.
Poate ne ajuta asta. Sa ne facem o idee si de cum e sa fi on the receiving side of the „democratization” process.
Se pare insa ca cei care le scot la iveala sunt supusi unor presiuni si represalii masive.
Bradley M., soldatul de 22 de ani care a trimis materialul la WikiLeaks a fost pus sub acuzare pentru tradarea de secrete militare. Cum era treaba cu libertatea de exprimare in „cea mai solida democratie a lumii”?