USL-FMI contra pensionarilor militari

Treaba stă așa.

Oprea, ministru al apărării sub guvernarea PDL, a susținut un proiect de lege a pensiilor militare (pentru cei ce au ieșit la pensie din armată, interne și SeRvIcii) care a dus la mărirea majorității pensiilor (peste 85% dintre ele). Deși schimbarea statutului pensionarilor militari nu e deloc lăudabilă, în sensul că au devenit pensionari obișnuiți, ca să zic așa, material a avut de cîștigat cea mai mare parte a lor. Inițial, operațiunea de recalculare a pornit  dezastruos, imensa hîrțogăraie implicată a produs adevărate anomalii, probabil unele nu au fost rezolvate corespunzător nici acum, iar de aici… veți vedea mai jos.

Enter FMI & co. Ministrul USList al apărării, aflat în funcție vara trecută, se angajează în fața cotropitorilor financiari străini să anuleze în 2013 noile pensii militare, mărite, repet, pentru 85% dintre pensionarii cu vechime integrală (procent confirmat chiar de Ponta, ieri), și să revină la situația anterioară. Cum, că legea spune altfel ?

Iată cum.

Pune parchetul militar să cerceteze operațiunea (imensă) de recalculare. Se găsesc, aflăm acum, iregularități, ba chiar falsuri – informație ce vine, desigur, „pe surse” – în cazul a 12000 de dosare de pensii. Prejudiciul? Întîi cică ar fi 200 de mii de roni, pe urmă ronii devin euro, pe urmă (azi, cea mai nouă cifră dobrițoică) 500 de mii de euro pe lună. Adică 6 milioane de euro pe an. La nivelul bugetului statului, prejudiciul, probabil rezultat în mare parte din cauza complexității regăsirii tuturor documentelor necesare pentru a calcula contribuțiile sau echivalentul lor, reprezintă un fleac.

Da, dar așa se creează impresia de haos instituțional. Nu-i pasă cotropitorului FMI de 6 milioane, îi pasă de suma mai mare care este acordată legal, conform prevederilor legii din vremea lui Oprea. Dacă tot s-a greșit în valoare de 6 milioane, de ce să nu se radă tot, pentru că, nu-i așa, trebuie să facem (noi, usliștii) dreptate. „Dreptate” prin care vor să pedepsescă zdrobitoarea majoritate a pensionarilor militari. După vînzolelala ce a durat aproape 1 an atunci, cu toată zvonistica otrăvită, cu tot debutul dezastruos, prin care recalculările unde nu se regăseau toate actele de plată doveditoare duceau la pensii mai mici, această majoritate se află aruncată acum într-o nouă incertitudine.

Cheltuielile suplimentare, reale, legale, al cărui cuantum nu îl știu, recunosc, ținînd cont și de specificul contribuției militarilor, care nu plăteau direct pentru viitoarea pensie pînă după schimbarea de regim, pot fi suportate, deocamdată, prin mărirea deficitului bugetar. Deficit bugetar cu care FMI (sau UEa merkelită) nu este de acord. În schimb insistă pentru ca ultimele surse de bani ale statului român, altele decît taxele, să fie înstrăinate. Logic, nu?

Are rost să menționez rablele ultra-plătite sau antamate, fie F16, fie fregatele abia plutitoare, fie sistemele necesare doar mofturilor NATO, de distrugerea industriei autohtone de armament și de eliminarea dictată politic a României de pe piețe de armament tradiționale, de păcălirea celor induși într-un șomaj nedorit înainte de limita de vîrstă, cărora le-a fost luat apoi dreptul de a cumula pensia cu salariul, deși se aflau într-o situație specială, pe motiv, insinuat în public pentru a isca zîzanie în societate, că au primit mai(prea) multe salarii compensatorii ?

Acum, tot zîzania se vrea elementul prin care să se mai execute un ordin femeist, cu complictatea cunoscută a îmbîrligătorilor din massmedia.

Nu mă mai miră nimic, nu mă aștept la nimic bun, decent. Oare fanfaronii internaționaliști… să nu mai epuizez un avertisment logic pe o colecție de găunoși. Cînd tăcerea va deveni asurzitoare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s