Nu au bani

Nu se pot pune cap la cap informațiile despre Cipru, logic vorbind.

Dacă două bănci cipriote au dat faliment, de ce nu sînt declarate ca atare ? De ce trebuie proptite de UE, dacă riscul cel mai mare de a pierde masiv revine unor particulari ruși (cică ar fi depus echivalentul a 30-32 miliarde de euro acolo) suspectați că ar fi făcut respectivele averi cam pe lîngă lege ? De ce și-ar mai bate capul (făcînd abstracție de dorința bancherimii de a păstra în sclavie financiară toate națiile) să „taxeze” cu 10 sau cu 25 la sută (ultima variantă) fie și „numai” conturile peste 100 de mii de euro cînd, în caz de faliment, toate depozitele peste 100 de mii vor fi în voia sorții ? Dacă le „taxezi” (adică jefuiești pe față) doar ca să strîngi niște bani care, alături de împrumutul ueist, vor impune condiții grele ciprioților, tuturor ciprioților, tehnică uzitată, ce te faci cu neîncrederea tuturor deponenților ? Ce dobitoc va mai ține 1 euro într-o bancă (sau chiar într-o țară) după ce a fost „bărbierit” de 25% din banii lui !?

Cu un plan de salvare care nu salvează nimic și nici nu pare să amîne scadența, cu un nou exemplu ce vine să zdruncine suplimentar încrederea în sistemul bancar și în euro, de ce nu se preferă falimentul onest, ca să-i zic așa ? Pentru că nu au bani să despăgubească pe cei cu depozite pînă în 100 de mii de euro. Ar găsi pentru Cipru, din alte țări, dar ce te faci mîine, la tine acasă, în Italia, Spania, Irlanda, Grecia ? Nu le pasă de băncile exterioare cartelului de mari bănci occidentale, nu le pasă de oamenii de rînd nici cît negru sub unghie, dar dacă se află că bancheropodele nu au cu ce să acopere garanțiile pe care le dau pentru depozitele sub 100 de mii de euro, atunci se prăbușește totul.

7 comentarii

 1. Tot intreb si nu-mi raspunde nimeni.
  Oare ce se intampla cu cei care au de rambursat datorii in Cipru ,cei care au luat imprumuturi de la banci? Scad si imprumuturilepopulatiei cu 30 % ?
  😉

 2. Nu se va repeta tangoul, va fi o temă melodică diferită, însă anumite acțiuni, odată declanșată o criză (voit sau nu), se vor repeta. Fuga de capital și asaltul băncilor (bank run), cu buluceală sau tăcut, prin transferuri electronice, devin inevitabile. E adevărat, mulți nu au de ales, nu au averi mari și au nevoie de bani acolo unde trăiesc. Cu banii la ciorap nu prea poți sta, plus că hîrtia numită euro, sau leu sau dolar nu are valoare decît în măsura în care decid alții asta.

  Toată reprezentația de circ, începută în 2008, încearcă să mascheze cît mai bine și să țină oarecum sub control inflația garantată la care nu au cum să nu recurgă bancherii. Ei suferă cel mai puțin, fiind la capătul unde se generează și se utilizează imediat banul, la prostime ajunge după ce inflația mușcă deja.

  Totuși, la cîtă inundație de bani avem și la cît de date peste cap sînt toate mijloacele (și criteriile de evaluare) de investire, nici hiperinflația nu va rezolva mare lucru, nu se va mai așeza nimic de la sine. Va fi necesară o modificare radicală a paradigmei. Poate că se dorește și se provoacă așa ceva, atunci… vai de capul nostru. Sper să fie doar excesul de lăcomie care și-a atins limitele.

 3. Eu tot nu înțeleg cum ne influențează pe noi, românii, falimentul băncilor cipriote. De ce a scăzut leul în raport cu euro după incidentele financiare din Cipru?
  Aș fi recunoscătoare dacă m-ați putea lămuri.

  1. Economia românească depinde de zona UE și, implicit, tot ce afectează euro – moneda dominantă, ne afectează.

   „Zeii înșiși” nu ar putea explica de ce cursul de schimb o apucă într-o direcție sau alta, teoretic leul ar fi trebuit să se întărească în raport cu euro, zic eu, doar că nu mai există criterii cît de cît obiective, totul e un joc speculativ al băncilor străine de aici care controlează cursul, în complicitate cu banca „națională”, aservită.

   În Cipru se află multe… interese din România, firme înregistrate acolo care operează aici, automat vor exista conturi în bănci de acolo, filiale ale unor bănci de aici, probabil și bani ai unor persoane fizice. Sigur există mai multe legături cu Cipru, raportate la dimensiunea mică a țării, decît cu multe alte țări din UE. Mai din adîncuri m-aș mira să aflăm informații aduse de multele noastre mijloace de informare în masă, mult prea prinse cu problema Nuți sau MCV sau cu iarna încălzirii globale sau…

   La noi, mai mult ca prin alte părți, prin băncile străine, pe partea fluxului monetar, și FMI, pe partea restricțiilor legislative și de investiții, s-a croit un corset foarte rigid, e suficient să se umble la curs pentru a controla aproape tot. Cînd se întîmplă ceva, că există o influență puternică sau doar un bun pretext, gata, cursul „reacționează”.

   În stadiul de acum, admit că o reacție înregistrată în cursul de schimb e normală, domnește o incertitudine totală, bănuiesc eu că și pentru bancheropode, cel puțin asupra vitezei cu care se vor succeda următoarele etape ale crizei (globale, Cipru nu e nici începutul nici sfîrșitul). Repet însă, de ce o ia într-o parte sau alta cursul de schimb nu cred că are legătură prea mare cu realitățile economice.

   De ce ne trebuie nouă „aderarea” la euro cînd, încă, mai avem moneda noastră, este, desigur, o întrebare subversivă.

   Mai interesant va fi ce vor face oamenii obișnuiți, oamenii cu ceva stare și care mai au bani prin bănci, oameni cu afaceri mai mici, toți cei ce nu se afă deasupra evenimentelor de acest gen, ce căi vor alege pentru a-și asigura, cît de cît, agoniseala ? Dacă doar, știu eu, 10-20%, vor începe să țină bani acasă, să investească în terenuri sau case, să cumpere aur (nu prea se poate la noi), să vîndă acțiuni încă profitabile pentru a reinvesti în ceva mai puțin supus capriciilor globaliștilor, nu cumva va începe un fel de avalanșă ? Știu că rolul massmedia e să sedeze, dar gloanțele trec tot mai aproape de urechi.

 4. Mai pe româneşte : Ca să nu scoată ei nici un ban pentru obligaţiile pe care şi le-au asumat, ordinarii ăştia de cămătari aruncă povara în cârca tuturor cetăţenilor care nu se trezesc de cap să pună mâna pe puşcă sau pe dinamită !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s