Așa vă place să fiți jefuiți?

Ponta plafonează salariile „nesimțite” ale managerilor din companiile de stat. Dată ca exemplu negativ… NuclearElectrica !

Să nu-i spargi mutra ?

Adică, nenorocitule, stai în 4 labe în fața FMIUE, accepți înstrăinarea managementului (scîrboase importurile astea lingvistice) și acum asasinezi orice șansă de a popula ce a mai rămas din administrarea românească cu oameni competenți. Nu m-ar mira ca o parte din „plafonați” să se angajeze, mîine, la o firmă străină care va lua contractul de management. Unde vor fi plătiți mai bine individual, iar statul român va scoate din buzunarul public mult mai mult ca să onoreze contractul. Bineînțeles, se vor aplica și clauze de confidențialitate și alte mizerii oneroase și antiromânești.

Cum ar fi (cazul TAROM): „Administratorii, cu un mandat de patru ani, au datoria de a face compania Tarom profitabilă (…) Vom semna cu ei un contract de mandat şi strategia de vânzare sau nevânzare a 20% sau mai mult din pachetul de acţiuni la Tarom le aparţine lor„, a afirmat vineri ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

Adică au mînă liberă să înstrăineze cît vor ei din pachetul de acțiuni. Dacă va deveni profitabilă există toate șansele să nu mai fie românească. Ceea ce s-a urmărit cînd se puneau bețe în roate managerilor români și ceea ce se urmărește cînd se transferă, în mod inadmisibil, managerilor străini un drept exclusiv al proprietarului.

Managementul românesc sau, pur și simplu, fluxul banilor între statul proprietar și firma propriu-zisă au fost/sînt sabotate, iar acum, ca să nu se dea totul direct cadou străinului, va fi „salvată” prin „scurgerea” acțiunilor dinspre statul român spre străin, operațiune lăsată la discreția managementului străin.

Mai sinistră e situația firmelor care sînt permanent profitabile, pentru că nu au cum să nu fie. Aici justificarea înstrăinării pute rău de tot. Dar, iată, ajută Ponta. TAROMul e un fleac, NuclearElectrica și HidroElectrica sînt adevărate bijuterii ale coroanei. Jos cu managementul românesc !

Nu mi-e deloc clar de ce mai plătim și consiliile de directori români, care, cică, reprezintă proprietarul – statul român. Cum îl reprezintă, ce rol mai au, dacă managerul străin are dreptul să vîndă acțiunile după cum vrea el ? Aici nu mai faci economie, terminatorule ?

6 comentarii

 1. Ceva similar a făcut guvernul Tariceanu (I ?), când a „cariat” toate întreprinderile strategice cu 10-15% participaţii ale Fondului Proprietatea (aşa s-a ambalat propagandistic operaţiunea). Păgubiţii au vândut pe nimic drepturile litigioase, iar acum samsarii încasează dvidende sau vând altora cota deţinută, „altora” care cumpără en gros participaţii „unde trebuie”. Trebuia să se fi făcut un fond de despăgubiri alimentat din încasările de la buget (o fracţiune de procent), nu băgaţi unii prin consiliile de administraţie, unde fac spionaj economic sau sabotează decizii.

 2. Corect. Acum se generalizează/finalizează operațiunea, „cariile” au devenit „gropi” și „e cazul” să scăpăm de ultimele părți sănătoase.

  E trădare pe față, dar prin fața hipnotizatului poți trece orice, tot nu observă.

  Eu nici nu prea mai gîndesc la prezent (doar ca să înjur), mă gîndesc însă cum vom proceda în viitor, în condiții mai grele decît azi, cum să construim ceva atunci, poate(foarte probabil) de la zero, dacă nu părem capabili să ne apărăm, ce rost are? Cum și ce anume va vaccina generația următoare?

 3. Eh… la mine declicul a fost tardiv, 2006, după NU-urile olandez şi francez de la referendumurile „Constituţiei Uniunii Europene” din 2005.

  În anii ’90 luam săptămânal „22”. Nu că-l receptam necritic – sesizam stridenţele – dar îmi bloca percepţia pe alte „azimuturi”.

 4. Statul USL nu mai are chef să administreze, ci să valorifice (adică, să „prăduiască”). Asta, chiar dacă s-a scos V-ul din titulatura fostei AVAS (acum – AAAS).

  Preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului: „În momentul ăsta încercăm să scăpăm de participaţiile minoritare. Nu ai control şi foarte puţin acces în creşterea indicatorilor. Depinde de act majoritar. Am foarte mulţi oameni implicaţi în proces pentru aceste participări minoritare, consumă timp şi putere de muncă, şi număr de personal. Are mare importanţă. Iar pentru cele care într-adevăr merită efort nu munceşte atâta lume, alea sunt 11-12-20.”

  Participaţii minoritare mai sunt, de exemplu, la Roşia Montană şi la Petrom-OMV. Era clar ce avea să urmeze din momentul în care statul a devenit acţionar minoritar. De multe ori, a ajuns minoritar după ce a admis o majorare de capital a acţionarului (străin), iniţial minoritar, fără să-şi majoreze şi propria participaţie. Statul venea cu capacitatea de producţie şi cota de piaţă, celălalt venea cu „know-how”, ceva bacşiş şi mult lobby.

  http://www.realitatea.net/seful-aaas-vrem-sa-scapam-de-participatiunile-minoritare_1195138.html

  1. Da. Ai dreptate. E dezgustător.

   Pe de altă parte, dacă majoritatea oamenilor nu înțelege aritmetica de clasa… aia în care se învață procentele (dacă se mai învață pe undeva)…

   Fără capitaliști români, fără stat proprietar pe surse de venit importante, fără taxare năprasnica a străinilor care au cîștiguri masive aici și nu reinvestesc sau nu chelltuiesc banii într-o proporție semnificativă tot aici, cu datorii la care sînt legați autuomat toți indivizii, indiferent că nu aprobă facerea lor și, cum a fost cazul cu șantajul bancheresc-Isărescu, uneori nici măcar nu sînt obligațiile statului român, fără piață internă puternică (care poate fi susținută numai prin salariați și clasă medie cu salarii, respectiv venituri, decente), cu un pronunțat caracter neromânesc în privința distribuirii proprietăților (reale) individuale și cu perspective chiar mai negative, statul român (inclusiv structura de stabilitate economică și socială care ar trebui să-i confere forță) poate fi considerat ca desființat. Să ne odihnim în pace !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s