Statele eșuate (failed) – un mit occidental

The main reason is that the concept of the failed state has never existed outside a programme for western intervention. It has always been a way of constructing a rationale for imposing US interests on less powerful nations. (Failed states are a western myth)

Așa este. O făcătură conceptuală, alături de „sfîrșitul istoriei” și de „ciocnirea civilizațiilor”, parte din campania declanșată (în mod vizibil) la începutul anilor ’90 cu cazul test Somalia. Din același program în care se dezvoltau ideile de intervenție umanitară și cea de intervenție preventivă. Tot atunci se declanșa răsturnarea alegerilor din Algeria (prototip pentru cele ce se întîmplă azi în Egipt) avînd drept continuare un masacru întins pe vreo 10 ani în care au pierit peste 200 de mii de oameni. Tot atunci începea pregătirea intervenției din fosta Iugoslavie, viitor model pentru reconfigurarea de tip imperial a granițelor. Parte din cocteil aveam un război clasic, binevenit, respingerea agresorului irakian și eliberarea Kuveitului martir. Irak căruia i se dăduse mînă liberă anterior chiar prin gurița doamnei ambasador american. Irak ce va plăti îngrozitor, după un deceniu, jocul deștept în siajul Americii devenind, astăzi, un teritoriu al morții violente zilnice, un stat distrus.

Failed și rogue, cele două etichete pe care le pun pirații înainte de a începe expediția de pradă sau de pedepsire.

România a primit recent, mai cu surdina pusă, un nou bobîrnac-amenințare cum că am fi pe aproape de fail. Noroc cu politicienii noștri care fac împărțirea după placul occidental, fără rezistență. Să sperăm că rechinii se vor mulțumi, fiecare, cu porția de resurse, regiuni, dominație politică și financiară. Deși, fără bombardament și război civil, lipsește thrill-ul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s