Nu se leagă

Conform lui Ponta, România ar trebui să cheltuiască o jumătate de miliard de euro pentru a ecologiza ce ar fi stricat șmecherii străinezi la Roșia Montană pînă acum, înainte de a începe exploatarea. Ne crede tîmpiți sau cognitiv disonanți (sau inventez un fel de pleonasm psihologic) ? Eu înțeleg că nu au timp să pregătească cifre mincinoase cît de cît credibile și, dacă ar avea timp și oameni pricepuți să țeasă o minciună pasabilă, nu au voie să coboare sub un plafon care să „justifice” „despăgubiri”, dar nici chiar așa !

Bieții străinezi, cum se grăbesc ei să ne creeze locuri de muncă și venituri la buget, lor rămînîndu-le doar ocara și miliardele de plătit pentru a ne lăsa curtea curată. Cum să nu le dai autorizația de mediu cînd ei nu vor decît să sculpteze relieful locului, aemenea unui artist complet dezinteresat de partea materială a vieții. Artă pntru artă, nenicule !

––

Alte cifre care nu se leagă. Ministrul culturii afirmă că sînt necesare vreo 50 de milioane de euro pe an pentru a întreține galeriile de mină și a le da o destinație turistică, altfel se inundă rapid. Tot dumnealui afirmă că, din 2001, domnii investitori au scos minele de sub apă pentru studiul specialiștilor. Așadar, de 11-12 ani, ar investi sume mari de bani (poate nu 50 de milioane de euro pe an, dar destui) într-o operațiune strict neprofitabilă. Ceva nu se potrivește, ori e nevoie de semnificativ mai puțin bani pentru a întreține galeriile ori, dacă ținem cont de suma avansată de Ponta (aprox. 550 milioane euro) care ar reprezenta investițiile globale făcute de GRGC, ăștia sînt filantropi, nu afaceriști.

––

Se leagă, după absolvirea clasei a 5-a. Doamna Stoicescu ne ilustra ce reprezintă precipitații de 150 de litri pe metru pătrat. Imaginați-vă, ne spunea, că turnați 1,5 litri de apă într-un degetar de 1 cm pătrat (baza). Mda. Un metru pătrat are 100 de cm pe 100 de cm, cum ar veni… 10000 de cm pătrați. Litrul și jumătate se mai împarte la 100. Pentru ploaie, cantitatea de apă căzută e imensă, totuși…

Orice cifră vehiculată pe la televiziuni sau de mass-medioți, în general, trebuie verificată, în măsura posibilului. Nu se știe niciodată cît de aerieni sau, dimpotrivă, de terre à terre cu interes foarte precis se manifestă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s