Eficiență, neicusorule

Apropo de Deveselu, NATO, armata română (concept suprarealist aproape), avioane de vînătoare (toate cele 12) și de transport.

Americanii cumpără și ei același tip de avioane de transport ca și noi, îi costă peste 500 milioane de dolari, după care le trimit în deșert, la naftalină, cum se zice, pentru că nu au nevoie de ele. Bani aruncați, evident, c-așa e în tenis. Banii lor, treaba lor. Da, dar noi pentru cine cumpărăm avioane de transport, realist vorbind ? Pentru a ne căra trupele pe unde vrea NATO. Cele cîteva mii (cu rezervele, că se rotesc, + trupele speciale), asta e toată armata română (terestră, aeriană, trupe speciale) care contează. Mai avem ceva flotă pentru misiuni degeaba în Mediterană, și gata.

De asta aminteam de elementul suprarealist. Sîntem o anexă fără niciun fel de posibilitate de acțiune independentă a americanilor (adică NATO).  Structura unei armate adevărate se duce de rîpă, industria militară aproape a dispărut. Ne costă probabil ceva mai ieftin, dar ne costă infinit mai scump dacă recunoaștem faptul că armata nu poate apăra nimic prin sine, în absența NATO sau chiar împotriva voinței NATO (adică a americanilor). Am subliniat deliberat echivalența NATO-SUA. Dacă SUA pățește ceva, adio NATO, adio protecție față de oricine. Nu trebuie să fii Germania nazistă sau Rusia lui Stalin ca să termini o țară nepregătită dpv militar și nu e deloc limpede cum și cu ce ne vom reface armata, dacă vom avea timpul necesar, cînd lucrurile se vor schimba pe planetă. Probabil mult mai curînd decît se crede.

Subiect inutil, dacă tot sîntem o anexă economică și o colonie, doar gîndeam și eu cu voce tare.

––

Tot despre bani auncați, „apărare”, „independență” și alte fesuri, ceva instructiv:

Turkey open to new bids for anti-missile system

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s