Tic spre foarte tac

Sînt vreo 7-8 milioane de etnici ruși în Ucraina. În Crimeea sînt majoritari, se află baza militară rusă de la Sevastopol, în rest situația e mai complicată pentru ei. Pînă și în Crimeea au fost trimiși protestatari itineranți, pro-puciști, să-i zgîndăre sau să-i testeze, chiar ieri, în Sinferopol. Nu s-au caftit prea tare, se tatonează. Dacă Rusia are de gînd să încurajeze ruperea Ucrainei, atunci e obligată să intervină militar, masiv, în cîteva săptămîni, ca să nu zic zile. Nu are, logic, altă posibilitate dpv militar decît să ocupe prima zonele pe care le vrea alipite și să însceneze apoi secesiuni „legale” sub protecția armatei ruse. Altfel, numai un naiv poate crede că li se va lăsa localnicilor ruși posibilitatea să se organizeze administrativ, să-și aleagă cumva reprezentanți și să încerce desprinderea prin forțe proprii. Vor rămîne expuși și, înarmați sau nu, vor fi măcelăriți și alungați dacă ajung să se confrunte cu unități ale armatei regulate și cu derbedeii deraiați care controlează acum Kievul și alte orașe și, posibil, cu occidentalii veniți să „mențină pacea”. Atunci intervenția rusă va fi ca și garantată, dar mult mai complicată și cu o singură certitudine – va fi război adevărat.

Aici nu prea sînt multe variante. Teoretic, Rusia poate încerca, în viitor, să schimbe regimul central din Ucraina și să lase lucrurile cum sînt, deocamdată. Sau poate să-i abandoneze pe rușii de acolo, ca să nu amintesc nimic despre valoarea strategică a Ucrainei pentru Rusia. Opțiunea militară cu șanse de reușită rămîne însă posibilă doar pentru scurt timp. Districtul militar de vest (uitați-vă pe hartă ce reprezintă) a fost pus în alertă și intră în aplicații militare masive pe 28 februarie. Modalitatea clasică pentru a masca, cît de cît, o invazie. Eu am îndoieli că au capacitatea de a se înhăma la o asemenea operațiune și nici nu am idee dacă merită riscul pentru ei, dar aproape că nu au de ales. După comportamentul maidanezilor și după îndărătnicia occidentului, care pare să considere că a înșfăcat Ucraina și nu mai e nimic de discutat, conducerea Rusiei se află într-o dilemă cu atît mai gravă cu cît, realmente, trebuie să decidă contracronometru. Or fi rușii șahiști buni, cum se spune, dar nu prea știu cum se aplică comparația pentru stilul blitz. Cam urîtă situația. Pe lîngă tensiunea confruntării și escaladărilor din ultimele zile, criza de timp poate împinge la greșeli cu urmări catastrofale.

Desigur, în vremea asta, politicienii noștri sînt foarte prinși cu joaca cu lopățelele în nisip, ca la grădinița de nebuni.

Puciul s-a dat la ieșirea din iarnă, deși maidanul a fost ocupat începînd cu decembrie. UEuropa are răgaz pînă la iarna viitoare.
––
Russia Puts Fighter Jets on Combat Alert as Tensions Mount
jetrussia
–-

Tătucul Soros sprijină „revoluția”: „I hope and trust that Europe under German leadership will rise to the occasion.” – Sustaining Ukraine’s Breakthrough

Parlamentul din Crimeea anunță un referendum pentru a determina viitorul regiunii – “According to the underlying principles of democracy, the presidium of the Crimean parliament considers that the only possible way out of the situation on the ground is applying the principles of direct rule of the people. We are confident that only by holding an All-Crimean referendum on the issue of improving the status of the Autonomy and expanding its powers Crimeans will be able to determine the future of the Autonomy on their own and without any external pressure,”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s