„Prietenul meu Hugo”

Pot să facă mișto cît vor alde Chireac, pe mine mă amuză și mă fascinează mai ales oftica comandată, la unii, extrem de reală și aprigă la alții.

Omul a fost un personaj ieșit din comun. Nu cred că va descoperi cineva secretul din spatele personajului, mai mult ca sigur nu Oliver Stone, realizatorul documentarului, dar merită încercat.

Chavez, un (alt)fel de mason, unul diferit pînă și genetic de cei care inventau America de Sud acum vreo două secole, un individ norocos, parcă protejat de ceva. Pînă și ieșirea prematură, dpv biologic, din scenă a salvat omul și personajul de o posibilă decădere urîtă sau sinistră.

Nu știu cît va mai dura invenția lui socio-politică, sigur le va fi mai rău localnicilor (previziune-evidență, valabilă peste tot în lumea aflată în ghearele Bestiei) după ce va fi distrusă. Va fi, indiferent dacă supraviețuiește maidanului provocat de acum. Va fi, pentru că nu poate supraviețui în contextul care o urăște.

Un fals profet ? Poate, dar care era profeția ? Un individ care a fost iubit, realmente, de foarte mulți, deși niciunul din elementele invocate de obicei cînd vrei să explici influența cuiva nu primește punctaj maxim în cazul lui.

Un despot luminat modern ? Nu se potrivește, omul știa ce e aia jungla, noroiul, armata făcută la sînge, mizeria sărăciei (nu e pleonasm). N-o lungesc, nu știu cum să-l caracterizez altfel decît un tip foarte interesant, posibil un fenomen politic rar,  foarte rar.

Am văzut prima parte la oficina RT (am voie să-i pomenesc !? Să nu calc vreo Kovesi… ăăă… lege), dublată elegant în engleză. În clipul de aici se regăsește forma originală. Senzația e ciudată, amestecul de engleză și spaniolă seamănă cu, să-i zic, ubicuitatea personajului. Bănuiesc că se pot găsi variante mai ușor de înțeles (eu pricep spaniola doar ca… român), nu asta m-a interesat, doar am stabilit că esența personajului va rămîne un mister. Spectacolul însă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s