Odă regelui și NATO

De 1 aprilie.

Rege care, dacă te iei după grețoșii de la A3, ne-a băgat în NATO. Nu e prea clar cînd, probabil între două meștereli la mașinuțe, cesulețe, jocuri lego, după un lustruit la decorația Pobeda sau în urma unei greșit interpretate fonfăieli demne, de sus în jos, ca de la șeful aristocraților, mă-nțelegi, după ce a fost extrasă din josul bronhiilor.

Mai enervantă decît apologeții „majestății sale” și ai NATO cea voinică, cade în cap și nu se strică (e gata stricată, în alt sens), a fost o muiere obraznică, înfiptă pe culoarele parlamentului și care îi lua la trei-păzește pe reprezentanții națiunii cum că de ce nu au insigna NATO prinsă în piept. Terorista îi soma să și-o agațe imediat. I-aș fi înfipt insignele în cur, imediat înainte de a consolida mesajul cu șuturi tot acolo, pînă o scoteam afară din clădire.

Cu această ocazie îi urez succes lui Mircea Diaconu în confruntarea cu mizeria de justiție ANI-macoveică, recunosc că l-am sprijint cu dragă inimă, cît și cum am putut, pentru strîngerea de semnături, dar nu pot decît să mă separ clar de cineva cu vederi monarhiste. (Se pare, totuși, că am înțeles greșit poziția lui Mircea Diaconu. M-ar bucura să fie așa. De revenit.)

Ar trebui introdus, o spun răspicat, criteriul aderenței fără ezitări la forma de stat republicană pentru toți candidații la președinție. Vrei monarhie, pledează, organizează-te, fă orice îți permite legea, dar nu candida la cea mai înaltă funcție din republică. Nu știu cîți dintre prezidențiabilii listați pînă acum (adică validați din străinătate) ar trece peste acest test.

E foarte periculos jocul de-a regele. În procesul federalizării României se dorește introducerea arbitrului de deasupra orice, coroana care ar urma să fie un fel de simbol-actor difuz ce ar întrupa statul chiar și atunci cînd acesta nu mai există în fapt sau este ciuntit, destrămat, destructurat. România trebuie să fie unitară prin legile administrării teritoriului, nu prin prezența unui popîndău simbolic, care nici uns nu se mai poate pretinde într-o lume decreștinată cu metodă.

2 comentarii

  1. Da, numai că nu contează, nu vezi? Pot să facă orice, pot fi prinși sau demascați înainte de a acționa. Degeaba. Sînt vremurile arbitrariului absolut.

    Unii zic că militari turci ar fi leaked înregistrarea, fie ca să lovească în Erdogan fie ca să împieidce un război.

    Războiul se coace aici, lîngă noi. A început acumularea de forțe. Dacă pun de o armată ucraineană, 30-40000 acolo, dar bine înarmați și pregătiți… În vreo 2 ani, cu baze noi și umplute în Polonia, baltice și la noi pot forța Rusia să atace (Rusia e agresorul, normal). Ucraina în NATO (sau ca și în NATO) nu se poate dpv al Rusiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s