Klaus între două Porți

A intrat pe poarta care duce la domnitorul (cu firman al) locului sau a onorat o invitație la reprezentantul oficial al Înaltei Porți ?

Americanii se eschivează, ei aveau în desfășurare un… ceva, dar listele cu invitați nu se fac publice. Cu alte cuvinte, băteți-vă între voi. Sau, poate îl ajută, involuntar sau inteligent, pe neamțul desemnat, pentru că, dacă ar fi afirmat răspicat că băiatul a poposit, cu invitație au ba, la ei la conac, nu i-ar fi folosit cu nimic la imaginea de prezidențiabil.

Într-adevăr, ce ar da mai prost pentru Kei Gii și Vii (de la Werner) ? Să se întîlnească pe șestache cu piezișul nației sau să se prezinte la, după propriile spuse, o prestare absolut de evitat, cum a(r fi) fost convocarea de rămas bun a ultimului, cronologic vorbind, deținător al francizei private, cunoscută, la derută, sub denumirea de reprezentare diplomatică a SUA în România ?

Marele Licurici strălucește tot mai stins, dar tot mare licurici rămîne, prin comparație și ca o speranță îngrijorată – „azi îl vedem și nu e” – pentru o clasă politică locală prinsă între neamț, rus și popor. Marele Licurici, cel mitic, îndepărtat, idealizat, nu e antipatizat. Prestarea către licurici e disprețuită și cei ce prestează nu se bucură de respect. Nu e mare diferență dacă intri la aducătorul de osanale sau la cel ce diriguiește (parțial) șmenul „diplomatic” de la o margine de lume, neglijată de combinatorii din capitala decadentă a unui imperiu care, poate mai are legiuni și generali competenți, dar se vede măcinat din interior de toate relele unui declin inevitabil.

Klaus se ferește degeaba de asocierea cu piezișul. Toată lumea știe că s-a bătut palma cu matrozul și peneleul a executat, destul de eficient, de altfel, o întoarcere cu 180 de grade, pentru a se regăsi, fără plîns pe umărul lui „dragă Crin”, dar tot printr-o rocadă, în același loc ca în urmă cu 10 ani. „Dragă Teo” era un anost scrîșnit și a fost înlocuit cu un șmecher popular (atunci). „Dragă Crin” era un zburdalnic cu elemente de originalitate sau, măcar, de improvizație și a fost înlocuit cu un anost cu fălci încleștate.

În aceste condiții, cîtă importanță mai are pe care poartă a intrat K ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s