Putere parlamentului !

Asaltul împotriva parlamentului continuă. Sper să se epuizeze muniția puterii judecătorești cît mai repede.

Dacă românii vor vrea să-și folosească mintea normală, nu aia de feisbuc, nu au decît șansa de a face din parlamentul național o fortăreață a voinței politice românești, deasupra tuturor celorlalte instituții, ultimul decident și ultimul arbitru.

Sînt necesare :

– revenirea la votul proporțional, pe liste
– legarea parlamentarului de partidul cu care a intrat în parlament (te dă afară partidul, atunci out din parlament și vine următorul, dintre rezerve)
– imunitate flexibilă – mare față de arestare, mică față de începerea urmăririi penale pentru anumite acuze, mare față de încercările de hărțuire parchetistică

– micșorarea numărului necesar pentru a înființa un partid, cu verificarea riguroasă a cererilor de aderență
– eliminarea candidaturilor independente.  Poți strînge 200 de mii de semnături, atunci poți să-ți faci partid cu 20 de mii, să zicem, și candidezi pe lista partidului. Partidele trebuie să respecte un statut aprobat de judecător și există un plus de control civic și legal asupra lor.

Întărirea parlamentului poate și trebuie să împiedice tendința clar bonapartistă pe care a fost lansat Johannis, după cum s-a văzut azi, o continuare spre cote de maxim pericol pe drumul deschis de Băsescu.

Nu trebuie complet respinsă ideea alegerii președintelui de către parlament, în orice caz ticăloșia (nu era certă inițial, dar modul de operare Băsescu a confirmat) prin care separarea alegerilor parlamentare de cele prezidențiale a creat o instabilitate politică mare și diluarea rolului parlamentului trebuie anihilată prin revenirea la cicluri egale și concomitente pentru mandatele parlamentare și prezidențiale. 4 ani pe mandat e de ajuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s