Rubla s-a prăbușit cu 20% față de euro/dolar într-o singură zi. Acțiunile la principalele bănci și la firmele de petrol și gaze au căzut semnificativ, de asemenea.
Americanii atacă prin saudiți, prăbușind artificial prețul petrolului, antrenînd în jos multe alte țări, inclusiv din OPEC. Saudiții își permit, scot petrol cu cele mai scăzute costuri, stau pe munți de bani (ținuți în vest, devenind astfel, automat, banii gaj. iar proprietarii ostateci) și, oricum, nu au de ales, viața cîtorva sute sau mii de regi, prinți și prințișori aroganți nu contează pentru occidentali decît dacă respectivii se dovedesc, iată, utili.
Rușii au aruncat cam 10% din rezervele de valută pentru a menține cursul, după care au renunțat. Acum vor transfera costurile în inflație.
E o cursă contra timp. Rusia poate fi extrem de vulnerabilă pe termen scurt. Pe termen lung, dacă occidentul menține atacul și Rusia rezistă, Rusia se va desprinde radical de vest, își va reorienta, de nevoie și, probabil, simbiotic economia și strategia către Asia, în special China. În același timp, va accelera înarmarea și pregătirea pentru război total.
Dacă rușii nu cred că au timp la dispoziție, dacă sacrificiile pentru populație se dovedesc riscant de mari, Putin & co vor acționa. Un regime change se poate întîmpla și în Arabia Saudită sau pot apărea accidente de producție și transport. Sau o primăvară la Kiev. Sau… planeta e mare. Americanii vor riposta imediat, unii de acolo vor o confruntare decisivă cu disperare (indusă din altă disperare, reală).
Occidentul a triumfat o dată, genocidar, în Rusia, sub Elțîn. Memoria rusului nu e atît de scurtă, cu tot feisbucul. Revoluția dorită de vest acolo s-ar putea să o vedem (un fel de a zice) exportată direct, cu cîteva mii de kilometri pe oră, drept în lăcomia, respectiv prostia noastră/noastră.