ONU și A/apocalipsa

Arabia Saudită & prietenii (Washingtonului !?) bombardează și va/vor invada, curînd, Yemenul.

De ce nu ? S-a dat liber la orice. ONU !? Era mort de mult timp. Acum îi va fi anulată definitiv orice semnificație. Nu acționează direct marii sforari, care oricum și-au bătut joc de ONU încă din vremea destrămării Iugoslaviei, i-au pus la treabă pe cățeii cu surplus de armament, cu regimuri fidele și datoare.

Vestul se crede deștept în faza I-a. Pe urmă se miră. Evident, ceva pozitiv ar fi. Arabi și musulmani sînt puși, încă o dată, să se bată între ei. Doar că, astfel, regimurile marionetă vor deveni și mai detestate, iar mișcări transnaționale, de genul Frăției Musulmane, al Qaida, Statul Islamic, poate chiar milițiile astea din Yemen vor căpăta tot mai multă legitimitate, indiferent dacă, astăzi, par controlate, la nivelul conducerilor, din afara lor. Substanța ideologică și rațiunea lor de a a exista nu vor putea decît să crească. Ca o alternativă tot mai logică, cel puțin în lumea arabă, la statele naționale de tip laic (cîteva deja terminate, tot din afară – Irak, Libia, de exemplu).

Interesantă colaborarea dintre o dictatură despotică (Arabia Saudită) și o dictatură militară (Egipt). Ce ți-e și cu responsabilitatea regională (sau planetară), noroc cu băieții ăștia grijulii.

Evenimentele precursoare din Apocalipsa creștină și din cea islamică par să fie bifate cu viteză sporită. Evident, privită în context eshatologic, gluma ONU nici nu ar merita băgată în seamă. Pe de altă parte, la fel ca mitul globalizării imanente, care nu este, în fapt, decît o sforțare artificială, și apocalipsa neoconservatoare, cu extensia ei clientelară, de tip al Qaida, nu este decît o făcătură omenească, mustind de rău, dar omenească și care s-ar putea fîsîi înainte de a deveni ce se pretinde. Eu sper, pentru că, în general, oamenii primesc bobîrnacul ce îi aduce la locul lor exact cînd sforarii se cred cei mai șmecheri jockey călare pe cei mai mari cai mari (mai mari decît cei 4 ai Apocalipsei eu nu văd).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s