Votul celor din străinătate nu e o problemă. Deloc.

Te afli în afara țării, altfel decît în misiune (diplomatică, militară) și vrei să participi la vot pentru oricare din alegeri, e simplu, vii în țară și votezi. Cum te descurci ? Treaba ta. Mai ales că, înțeleg, fierbea dorința în cei 75% care nu au votat, care nici măcar nu s-au deplasat la punctele de făcut scandal, ulterior, pe feisbuc. Îți ard degetele să pui ștampila, te urci în avion/tren/mașină, faci autostopul, tragi la vîsle, te împrumuți, îți vinzi cămașa de pe tine, te aduni cu prietenii ca să împărțiți costul benzinei, îți iei concediu, cu sau fără plată de la patron, intri în scandal cu nevasta, tai din alocația pentru țărișoară cheltuielile necesare, te faci luntre și punte.

Vii la vot aici, în țară.

Ești plecat de n ani, mai ai cetățenia (altă absurditate – cetățenia dublă sau multiplă), bravo ție. Doar că nu ai de ce să votezi, dacă n-ai mai dat pe aici. Un străin, ca să capete cetățenie, trebuie, pe lîngă altele, să stea multe zile pe an în România. Ca să plătești impozitele aici și nu în altă țară (presupunînd că aici ar fi mai mici), tot așa. La fel și cu votul. Cel care pleacă, nu de bine, își asumă și riscul ca statul din care a plecat să nu-l mai considere cetățean cu drepturi depline. În definitiv, e logic. Statul pierde, plusvaloarea se creează în statul în care respectivul trăiește și muncește, de ce ar avea aceleași drepturi, dacă trece mult timp, cu cel rămas ?

Cetățenia celui născut român nu poate fi pierdută definitiv, cu excepția cazurilor de trădare. Dacă te decizi, mai devreme sau mai tîrziu, să revii în țară, foarte bine. Dacă ai abandonat cetățenia, ai dreptul să o recapeți. Dacă ți-au fost reduse, în mod natural, logic, o serie de drepturi, ai dreptul să le recapeți integral. Ce atîta fandoseală de politruci ?

Porcăria asta de UE și politica globalistă de migrație forțată la nivel planetar vor să impună și reguli aberante în cetate. Ei bine, nu. Dacă ești cetățean român, nu ești al UE sau al oricăreia alte organizații, entități sau țări. Ori, ori. Îți asumi situația așa cum este, dacă mai crezi că România e cetatea ta. Restul e scrînteală logică și dezrădăcinare.

4 comentarii

 1. Deci, nu era mai bine pe vremea lui nea Nicu? Daca doreai sa vii în tara sa-ti vezi neamurile, îti luai viza de intrare în propria ta tara, pe pasaportul de CETATEAN ROMÂN. Mai faceai si un schimb de valuta obligatoriu de 10 dolari/zi sedere. Daca doreai sa stai mai mult de cele 30 de zile initiale, mergeai la pasapoarte pe Nicolae Iorga si faceai o prelungire de sedere în PROPRIA TA TARA. În ceea ce priveste dreptul la vot? Ce moft mai era si asta?Stateai în strainezia, nu votai. Scurt.
  Asta disciplina si drepturi cetatenesti. Restul, mofturi.

  1. Nu exista situația de azi. Cei care sînt plecați (cam) definitiv, ca tine, de ani de zile, cu cetățenia locului, poate și căsătoriți cu localnici, etc, reprezintă o categorie care, sincer, nu înțeleg de ce ar vota și pentru o țară și pentru alta. Nu e normal.

   Problema mare o reprezintă cei plecați pentru a munci în străinătate, care nu au primit sau nici nu au cerut cetățenia țării în care lucrează. Nu poți să nu-i consideri cetățeni români, dar nici implicați în politica (în sens de mers al cetății) de aici nu sînt, nici economic nu contribuie (trimiterea de bani acasă, pentru ai lor, diferă masiv de contribuția din interior care servește și cetății). Nici nu au plecat de bine, într-un fel au fost forțați, dar nu direct politic, ci prin prăbușirea economică. E ciudat, totuși, că nu au reacționat politic, ci au preferat să plece, ba chiar lăudînd șansa pe care le-ar fi dat-o existența UE, iar acum, de acolo, cică s-ar fi trezit dorința de a face ordine în plan politic aici și pentru asta, statul român trebuie musai să inventeze tot felul de metode pentru ca ei să se poată exprima politic. De ce nu ar fi bună varianta expusă de mine, mai ales că, atît cît se poate în ziua de azi, probabilitatea fraudei electorale cînd participi la vot în circumscripțiile clasice e mai mică decît în cele speciale sau la votul prin corespondență sau, Doamne ferește, cel internetic.

   „Nici o taxare fără reprezentare” era sloganul revoluționarilor americani. Și inversul se aplică, aș zice, nu ai reprezentare fără să plătești taxă. Știu, se micșorează mult semnificația noțiunii de cetățean, dar nu eu am inventat modelul reducționist al banului ca unic reper în societate. Pe de altă parte, pînă în epoca noastră, nu avea sens să vorbești de cetate dacă ai ei cetățeni se aflau cu anii pe aiurea. Evident, scopul este cel al diluării apartenenței, ori statul/cetatea tocmai identitatea și sentimentul de apartență ar trebui să apere. În definitiv, de asta există, de asta există granițe, de asta există interese comune care diferă de interesele comune ale altora.

   În cazul europenilor e și mai clar ce se vrea, dispariția statelor naționale de pe continent. În America de nord se ocupă NAFTA de asta, în Asia încep să se contureze alte aglutinări. Calea spre guvernul mondial trece prin grupări regionale, tot mai integrate economic, pînă „trebuie” să se integreze și politic. Schema nici nu e ținută secret, doar accentul se pune pe „binefacerile” ce vor veni sau pe „dezastrele” ce ne pasc dacă nu acceptăm.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s