Caricatalunia(*)

Foarte dubioase figurile independentiste ce se împing în față să vorbească în numele catalanilor. Seamănă izbitor cu placa udemeristă, nu răspund niciodată la întrebări legitime, în schimb fîlfîie o flamură(**) a unei majorități aparent foarte hotărîtă să obțină o independență ciudată și, în cel mai bun caz, una alimentată de egoism economic, o motivație pur oligarhică. Adevărul e că nu au o majoritate, au încropit una de conjunctură, dar numai la nivelul parlamentului regiunii. Fac, în schimb, o gălăgie suficient de popularizată dincolo de granițele Spaniei încît e imposibil să nu bănuiești interesul altor forțe.

Din punct de vedere legal nu au o bază, o eventuală independență ar fi un act de forță, fie și unul de tip modern, fără violență fizică.

Nu mă interesează prea mult dacă există o legitimitate de principu, în cazul în care catalanii formează o națiune, ceea ce poate fi admis, deși înrudirea cu spaniolii castilieni bate cu mult diferențele, mult mai slabe decît cele ale unei comunități mult mai deosebite, și mai oropsite, cea a bascilor. Mă gîndesc că, relativ recent la scara istoriei, au fost bine manipulați de internaționalismul kominternist. Nu ar fi de mirare să fi căzut, acum, în plasa internaționalismului comunitarist-globalist prin interpuși locali mînați de, cu sau fără ghilimele, bune intenții. Repet, purtătorii lor de vorbe sună a calp.

Consecințe pentru noi ? În mod normal niciuna, ungurii au statul lor, degeaba ar încerca un paralelism. Cumva din această cauză tot încearcă să resusciteze secuismul, altfel la fel de vivace ca indienii onondaga din America (în 1816 mai erau 450, după 200 de ani m-ar mira să bată numărul secuilor declarați). În mod normal. Cum nu trăim în vremuri normale… vom vedea.

(*) titlul se referă la situație
(**) steagul propriu-zis e și el ciudat, cu o simbolistică atipică pentru niște naționaliști așa de fervenți

1 comentariu

 1. Și iată ce putem citi în știrea următoare:
  Sah mat dat Americii si vestului in problema siriana. Un contingent numeros special pregatit pentru misiuni combat, al armatei chineze, este in drum spre Damasc pentru a se alatura Presedintelui Putin in vederea curatirii zonei de cancerul creat de SUA
  Eforturile SUA de a distruge si destabiliza zona Orientului Mijlociu prin gruparile teroriste finantate de la Washington, se indreapta spre un sfirsit regretabil si neasteptat pentru americani, liderul rus promitind ca va merge pina la exterminarea ISIS cu sau fara ajutorul american, ceea ce inseamna sfirsitul eforturilor americane de a destabiliza si inlatura pe Assad de la putere.
  Fara discutie ca americanii o gindesc in sensul afacerii, crezind ca liderul rus va duce economia proprie la sapa de lemn continuind acest razboi, asa cum s-a intimplat in ‘80 in Afganistan. Se pare ca aceast tip de analiza nu functioneaza in acest moment.
  China s-a aratat dispusa sa ajute Rusia in Orientul Mijlociu in vederea exterminarii cancerului terorist crescut si alimentat de SUA si aliatii lor. Trebuie spus ca militarii chinezi au desfasurat in portul yemenit Aden din sudul tarii, chiar linga strimtoarea yemenita, strategica pentru transportul petrolului spre Europa si SUA, un dispozitiv important si in acelasi timp au aparut cu navele de razboi chineze pe coasta statului american Alaska.
  Debarcarea flotei militare chineze in Siria este o problema de zile si se vor alatura rusilor, iranienilor si gruparii Hezbolah, pentru a extirpa teroristi care au distrus o mare parte a Orientului Mijlociu, au omorit oameni nevinovati si au vandalizat obiective istorice de prima importanta pentru umanitate.
  http://www.almasdarnews.com/article/chinese-military-personnel-expected-to-arrive-in-syria/
  Soldatii chinezi vor debarca in portul Tartus din Siria, in care sint si efectivele ruse. Ceea ce este interesant, Rusia nu a acceptat asistenta militara de la tarile arabe din regiune, ceea ce inseamna ca Arabia Saudita va trebui sa inceteze bombardamentele in Yemen si sa stea deoparte, pentru a nu avea surprize neplacute. La fel si evreii care sint negri de suparare, fiind pentru prima data pusi de catre Presedintele Putin in situatia de martori, fara posibilitatea de a intervenii in vreun fel. Rusii stiu foarte bine ca finantarea acestor grupari teroriste din Orientul Mijlociu este opera Arabiei Saudite, Israelului si SUA, in principal.
  Marti dimineata, navele militare chineze se indreptau spre Siria prin Canalul de Suez, intrind in Marea Mediterana… Debarcarea in Siria a contingentelor militare chineze si echipamentului militar aferent urmeaza sa aiba loc in maxim sase saptamini, in portul sirian Tartus.
  China a avertizat in mai multe rinduri, ultima data pe 22 Mai 2014, coalitia condusa de SUA, legat de situatia din Siria si posibilitatea extinderii conflictului militar in zona, datorita gruparilor teroriste alimentate de americani si aliatii lor.
  http://www.ft.com/home/us
  http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=S/PV.7180
  Lucrurile se complica iar pe Americani si aliatii lor nu ii mai poate ajuta nici Papa, chiar daca in aceste zile este in SUA si critica pe toate canalele posibile pozitia Americii si a aliatilor sai pe tot globul si la ei acasa. Chiar astazi in Congresul American, Papa a avut o cuvintare de o or ape care am ascultat-o atent, care cu siguranta nu a convenit liderilor americani si nici membrilor Congresului.
  Vom vedea in urmatoarele zile si saptamini, un asalt al trupelor ruse, iraniene si chineze asupra fortaretelor create de ISIS si eventual exterminarea lor cit mai rapida. Chinezi si rusii vor testa echipament militar de ultima generatie in zonele unde acesti fanatici ISIS condusi de CIA sint localizati. Categoric pe acesti islamisti fundamentalisti ii va astepta prapadul focului unor grupari armate regulate, de prima mina…Vor avea loc diversiuni generate de americani si aliatii lor, dar liderii rusi si chinezi sint fara discutie pregatiti…
  Adrian Cosereanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s