Tot încerc să aflu rezultatele alegerilor din Iran. Imposibil. E și vina agențiilor de știri de acolo, cu informații stupid amalgamate, după modelul cretinizant care s-a instalat în vest.
Un lucru e cert – neașteptat, vine tocmai de la wikipedia, altfel ultima sursă la care aș apela în privința iranienilor sau ai altor dușmăniți de controllerii cunoscuți ai oficinei – reformiștii căutați/curtați de occident au luat cam 28% din voturi, nici pe departe un procent care să le permită să controleze parlamentul. Din locurile lor în parlament, jumătate le revin din capitală, cum e și logic cu centrele inevitabil influențate de cosmopolitism, probabil se va forța nota tot acolo, în stradă, curînd.
Prezența la vot în Teheran a fost slabă (50%), media pe țară rezonabilă, dar nu grozavă (62%).
Neclar. Neclaritate care se regăsește, sigur, și în mintea iranianului de rînd, prins între ani de sancțiuni, o dinamică demografică normală, care, însă, crește presiunea pe resursele unui stat destul de dependent de prețul petrolului, și posibilul efect de văl produs de slaba expunere la virusul mirajului occidental (cam cum erau românii în ’89). Starea de război nedeclarat formal contează, desigur, la fel cum iranienii pot vedea limpede și jocul murdar al SUA, Israelului, al slugilor acestora din golf precum și al ipocriților lacomi din UE. Uzura va interveni, totuși, și nu cred că ar putea fi mai hotărîți în a nu da cioara din mînă pe vrabia de pe gard decît alți oameni, de pe alte meridiane.
De partea cealaltă, Rusia și China nu au cum să nu înțeleagă că un Iran relativ independent e poate cel mai important pilon pentru o Asie (la fel de relativ) liberă de jugul occidental. Independență care presupune și riscuri, interesul național putînd să fie total diferit de cel al Rusiei sau al Chinei, în anumite situații.
Poate să-și găsească Iranul un drum al său, care să-i ofere stabilitate în mijlocul unor provocări extrem de grele ? Nu pe calea democrației de tip occidental, adică a minciunii ridicată la rang de lege. Anumite forme pot să coincidă, substanța depinde de norocul ce le-a fost dat. Bineînțeles, sînt sceptic.