De ce se îndreaptă lumea spre bitcoin/cryptocurrencies ?

De asta:

Fond de investiții de mare risc (considerat astfel pentru ponderea semnificativă deținută de acțiuni în portofoliu). Profit 14% în 3 luni. Top 10 acțiuni investite… se vede în poză.

Facebook, Apple, Amazon, Google (acum Alphabet) rup lanțul în turbare – primele 3 peste 50% creștere în valoare pentru ultimul an. O absurditate absolută. Asta e bubble. Și se va sparge.

Prin comparație, bitcoinul și celelalte cîteva criptomonede semnificative sunt, încă, mici ca bani investiți. Ce vezi acolo, ofertă/cerere, nr. de monede minerite, volum de tranzacții, cuantum de bani, aia e. La feisbuci & co, totul e mînărit, asset-uri supraevaluate, canibalizare de acțiuni ca să le crească prețul, inside trading, îndatorare.

Poți influența tranzacțiile și la criptomonede, brokerii pot fugi cu banii, nu se știe cîte lichidități au sau vor avea dacă vrei să scoți o sumă mare de bani și mai sunt destule alte probleme.

Dar nu mai e altceva în care să investești, pentru cine înțelege cîte ceva. La bancă pierzi din start. Cursul acțiunilor nu mai are nicio legătură cu realitatea, piața imobiliară e peste tot umflată și distorsionată, aurul e ținut jos cu cizma pe grumaz, forex e o nebunie și o glumă proastă. Atunci?

A, într-o țară ca România, da, terenuri agricole, dar ca să fii eficient, să poți cumpăra grupat, suprafețe mari, trebuie să fii foarte bogat, altfel nu se știe. Și oricum e o investiție pe termen posibil foarte lung, poate cel mai lung dintre toate.

Mai bine cu datorii la bancă, nu? Sau nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s