Hey, dude… sau devenirea în dudă

Nu numai că prin gesturi, atitudine, aspect exterior (haine, frizură) arată și se comportă ca niște fătălăi, marea majoritate a reclamelor jucate sau doar citite de personaje masculine ne aduce voci slăbănoage, lipsite de profunzimea pe care o asociezi cu un bărbat puternic. Nu e vorba numai despre timbrul vocii, felul în care vorbesc e unul de mimoze masculine, care se alintă cumva, care prezintă o fragilitate artificială și grotescă, care se șterg singuri din peisaj, minori, de disprețuit.

Nu e o chestie întîmplătoare. Mulți tineri masculi au împrumutat de la tv, de la școală, din gașcă, din jur în general, prin contagiune de la unul la altul pe fondul inculturii generalizate, un stil total necorespunzător unui bărbat care se respectă. Stîlcesc limba nu doar prin sărăcia vocabularului sau repetiții de oameni care au citit prea puțin, care nu au văzut o piesă de teatru adevărat (sau ascultat – ce dor îmi e de piesele de teatru radiofonic de altădată !), care n-au făcut armata, o stîlcesc și prin scuiparea cuvintelor, deformarea ritmului natural al limbii, intonația greșită în felul în care emit propozițiile.

Valabil și pentru femei… et pour cause. Apare o cantitate mult prea mare de voci neîmplinite, de fete cărora parcă le-a fost întreruptă pubertatea. Accentele în propoziție se pun tot greșit, cuvintele le sunt stoarse printre dinți, cînd nu scheaună onomatopeic într-o pseudo-extaziere grețoasă. Parcă, exceptînd penibilitatea textelor și cutiuța de preocupări consumeriste care le este rezervată de obicei, sunt tratate mai cu schepsis decît bărbații, uneori împinse tot artificial spre ilustrarea unei poziții de autoritate degeaba sau de exercitare a unei meserii sau activități la fel de aiurea.

Totul se petrece cu program. Nu este atît de greu pe cît pare. Ideea nu e să strici pînă obții o formă defectă prestabilită rigid, ideea ar fi să strici, pur și simplu, să alterezi forma originală, corectă, naturală, melodioasă, capabilă să exprime toate nuanțele, toată gama emoțiilor, capabilă să definească și să atribuie fiecăruia rolul său, să permită originalitatea, chiar unicitatea.

Se pune în loc o zeamă sărăcăcioasă de inși interschimbabili, chiar și între sexe, fără aspirații înalte, fără mîndria omului care se respectă pe sine. Doar prin respectul de sine apare respectul pentru ceilalți și, prin conectare inteligentă, pentru o lume corect constituită pe un set de valori recunoscute și împărtășite de cît mai mulți, înspre un nivel cît mai înalt, nu în derizoriul cel mai steril, pe bogăție intelectuală și flexibilitate elegantă în relațiile umane, nu pe regurgitarea de clișee din reclame idiotizante într-o societate devenită abator al coerenței, rigorii, eleganței, durabilului, trăitului în adevărata și de dorit normalitate.

4 comentarii

  1. ” Se pune în loc o zeamă sărăcăcioasă de inși interschimbabili, chiar și între sexe, fără aspirații înalte, fără mîndria omului care se respectă pe sine. ” Ai dreptate pana la ” FARA ASPIRATII INALTE ” ! Orice parashuta de prin Ferentari viseaza sa ajunga ceva in genul acelor surori Kardashian sau macar a lui Simona Senzual si , de-asemenea , orice cititor de promtere se viseaza ajuns… macar la pozitia lui Mircea Radu daca nu a lui Mircea Badea sau , pentru a nu-i uita persoana , a lui Ilan Laufer . Unde ai dreptate este acolo unde spui ceva despre o ZEAMA SARACACIOASA . Aceasta-i imaginea cu care ramai privind la ” reclamele ” de astazi : o zeama saracacioasa si mai a les urat mirositoare , atat de urat mirositoare incat ma-ntreb : de ce mama dracului in continuare , punem botu in castroanele in care ne este livrata ??? Devenim din fatalai… masochisti ? Sa sti coane ca… mergea al dracu’ de bine daca spuneai : REVENIREA LA … BUDA in loc de , ” devenirea in duda ” !

    1. Aspirația spre Simona Senzual nu-mi pare atît de înaltă.

      De ce e trîntit Mircea Badea aici ? Omul chiar e un meseriaș desăvîrșit în televiziune și are o cultură solidă, plus un talent nativ pentru improvizație și nu numai. Bine ar fi să aspire să îl egaleze unii care vor să devină ceva în media de televiziune.

  2. ” De ce e trîntit Mircea Badea aici ? ” Deoarece , continua sa presteze pentru un post de televiziune care-si incalca zilnic principiile in umbra carora s-a lansat , d’aia ! Ai dreptate , este un talent nativ pentru improvizatie si are o cultura solida dar asta – dupa parerea mea fireste – nu poate fi un impediment pentru acel Mircea Badea care-l lua zilnic la mishto pe Emil Boc si dadea cu bolovani in PDL si-n toti reprezentantii acestui partid , sa se apuce de…alta meserie , la alta televiziune , mai ales ca si dumneata ai afirmat { ca multi altii de altfel } ca este un meserias desavarsit in televiziune si , cel mai important , este absolvent cu brio al unuia dintre liceele de top ale Romaniei si-ale Bucurestiului . Are fosti colegi care , lucreaza pentru N.A.S.A. iar el… sta la Antena 3 si-l asculta pe Gadea de parca acesta ar fi , nu doar pastor ci , insasi intemeietorul crestinismului si-al jurnalismului de televiziune in acelasi timp , d’ asta coane ! Al vezi in viitor director in locul lui Mihai Gadea la acest post tv coane Mishule ?

    1. Badea rezistă, nu conduce, nu controlează, nu are perspective de șef cu libertate de a coordona un post tv după placul inimii sau după cum am vrea noi. Nu are unde să se ducă, nu a mai rămas nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s