Pe ce altar a fost sacrificat generalul iranian ?

Hai să mai așteptăm un pic cu Soleimani. Și replica iraniană, și desfășurările de forțe (sau nu) americănești, și evoluțiile din Irak.

Orientul Mijlociu e o never ending story de vreo 70 de ani. Plus preludiul de vreo alți 30. S-ar putea să vină o eră nouă, mai potolită. Sau nu. Nu m-aș hazarda spre varianta apocaliptică, nebunia din capul unora e mare, resursele reale, umane și materiale, mai puțin. America e destul de stoarsă, nici Iranului nu i-ar prinde rău o pauză, celor călcați în picioare și distruși sistematic cu atît mai mult.

Lumea se schimbă, cum o face mereu, acum se reconfigurează mai mult decît de obicei. Așa pare. În bine ? Dacă se moare degeaba mai puțin, atunci avem un progres real. Nu va exista un triumf, nu va exista nici o compensare a marilor pierderi pentru cei ce au suferit. Viața va merge înainte, cu răni vizibile, deschise sau cicatrizate, greu de uitat.

Cei mai ticăloși caută soluții definitive – nu e o aluzie la… știți voi. Nu stă în firea oamenilor să le găsească, presupunînd că ar fi de dorit. Dacă se mulțumesc cu posibilul, cu jumătăți de măsură funcționale, cu o răbdare vigilentă, s-ar putea să găsească viața suportabilă. Altfel…

Orice se va întîmpla în viitorul apropiat, se vor repeta greșeli din trecut și se vor comite unele noi. Important e să nu se comită din ură cu program. Pe care o legitimează, puțin, cît să se întîmple nenorociri mari, orbirea de moment din jurul unor evenimente semnificative, cum este cel al asasinării generalului iranian. Aspect psihologic pe care iranienii cu răspundere ar face bine să nu-l scape din vedere. Uneori se contează cu disperare pe o reacție.

Se vîntură și ideea unei riposte care să fie, de fapt, un false flag. Știu eu, greu să păstrezi secretul. Aș zice că o parte din mișcarea al cărei produs, mai mult sau mai puțin autentic, e Trump, are originea și în acumularea la catastif a altor înscenări cu victime proprii, pe care rednecks și chiar unii mai răsăriți nu le uită și nu par dispuși să le mai ierte. Iranienii nu se luptă cu americanii, americanii se luptă între ei, mult mai profund și mai dramatic decît în alte momente istorice.

Nu de noi cruciade sau de un jihad nou are nevoie zona sau lumea. Dacă se vor porni, atunci Soleimani a murit degeaba. Ceea ce nu cred.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s