Trumped.

În mod normal aș pune semnul întrebării… meh… nu și de data asta.

Nu știu dacă partida lui Trump i-a întors. Puțin probabil să-l fi făcut cu Soleimani, fie dacă ar fi fost pus în fața faptului împlinit, fie că i-ar fi fost smulsă aprobarea, pentru ca, după aceea, într-un timp record, Trump să-i dea peste cap obținînd ceea ce nu a reușit nimeni pînă acum.

O situație în care plecarea americanilor din Irak și din Siria să fie prezentată drept un triumf al păcii, totodată cu beneficiul unui sprijin puternic pe plan intern, în parte asigurat prin construirea senzației că americanii ies în cîștig, la spartul tîrgului, prin eliminarea dușmanului Soleimani fără pierderi la replică. Replică prezentată ca o victorie, deși, simbolic, SUA au plecat capul și au acceptat tacit că alții au exact chiar dreptul să le dea… replica.

Cu toți șefii militari flancîndu-l, aș zice că poziționați cu schepsis, după gradul de fidelitate și după cît ar avea de pierdut arma lor. În sînge vărsat.

Bibi l-a felicitat cu grăbire după atacul soldat cu moartea generalului iranian. Cu prea mare grăbire, se vedea pe fața lui că nu era in the loop și credea că l-a prins pe… Dumnezeu… de picior. Nu. Israelul, care nu e doar și numai Bibi, a primit, din nou, asigurarea absolută că Iranul nu va deține arme nucleare… cît timp Trump e președinte.

Nu cred că Tucker, Geraldo, MacGregor, Rand Paul, ah, să n-o uităm pe Tulsi, acționează numai după improvizație, cu timp de reacție fulgerător și în acord deplin. Sau că s-au strîns la întîmplare. Cu acces liber la ora de audiență maximă, cu posibilitatea de a spune ce vor, fără hărțuire standard.

Nu cred că Iranul nu are partida lui de oameni cu greutate politică care vor pace și care pot negocia condițiile.

Cred că Soleimani a fost sacrificat, jertfa necesară. De ce nu se putea fără ? Cît timp aveți la dispoziție, acum că tot nu mai apucă nimeni pensia, după LOrban ?

Cred că militarii americani adevărați se săturaseră de mult. Nu numai ei. Și cred că acum încep să se vadă rezultatele unei lucrări lungi și, de ce nu, cu dichis.

Nu cred că o ocupație imorală, după un război început pe minciună, după crime nenumărate, iadul cum ar veni, avea mari șanse să se încheie printr-o recunoaștere deschisă a vinovăției, prin mărturisirea și lepădarea de păcat. Nu e o scuză, păcatul nerecunoscut nu se iartă. Nu știu despre păcatul recunoscut pe jumătate, văd doar că se înlocuiește cinismul pur cu un pragmatism mai puțin sîngeros.

Trump a admis, probabil așa și este, că el poartă răspunderea pentru sîngele vărsat în cazul atacului asupra coloanei ce îl purta pe general. Un masacru, dacă ne luăm după înregistrarea IR a operațiunii. Va plăti, personal, ca orice alt păcătos. Să nu-l diabolizăm, însă. Soleimani, victima de acum, s-a aflat în aceeași situație, ordonînd și asumîndu-și răspunderea pentru consecințele crunte ce decurgeau din deciziile sale.

Va fi pace ? Într-un fel, da, sunt șanse. Americanii vor pleca și lasă în loc devastare, dar și o răscolire a stării de fapt vechi, acum devenită imposibilă, o răscolire a conștiințelor, un început de nouă eră, cu ambiții, frustrări, răni deschise. Un viitor imprevizibil, totuși. Spre deosebire de haosul mult prea previzibil sub care au operat, sub influență externă.

On the precipice… of peace” (Gutfeld dixit). Se joacă. Pentru toți.

4 comentarii

  1. Daca-mi amintesc eu bine , in finalul anului abia trecut , era facuta publica stirea ca , Donald Trump va fi anchetat eventual si suspendat de catre Congres si ca este astfel posibil sa … mearga la cremenal . Chiar asi fi curios acum , dupa ce ordinul sau l-a bagat in sfarsit si definitiv sub pamant pe Soleimani , daca va mai avea loc vreo ancheta eventual , si cu cat a crescut cota de incredere a lui Trump macar in randul republicanilor care se cam saturasera de aiurelile pastramagiului .

    1. Eu urmăresc destul de consecvent desfășurările cu impeachement-ul (e un fel de punere sub acuzare de către camera reprezentanților urmată de un fel de judecată în senat). Trump a fost impeached de către cameră pentru două invenții, inclusiv faimosul abuz de putere pe care-l cunoaștem de pe aici. Impeachementul nu antrenează nicio suspendare, ca la noi, a trecut numai cu votul democraților (majoritari in cameră), niciun republican nu a votat, și, dacă se ajunge la senat (deocamdată, complet fără precedent, șefa democrată a camerei trenează să trimită documentul la senat) va fi achitat la pas de majoritatea republicană. Nu există nicio dizidență în tabăra republicană pînă acum, dimpotrivă, 2 democrați au schimbat tabăra și s-au înscris în partidul republican, chestie extrem de rară acolo.

      Nu știu de unde vă informați și, în general, observ chestia asta în România, dar Trump este foarte popular printre votanții republicani, face băi de mulțime pe oriunde ține mitinguri electorale – deocamdată pentru diverși candidați republicani (posturi de guvernator, senat local, etc) și, în general, sprijinul lui conduce la victoria respectivilor candidați.

      Trump a livrat destule din cele promise în campanie și știe cum să prezinte lucrurile ca să nu prindă propaganda unei mass media ostile.

      Practic, fără un contracandidat democrat credibil, de charisma nici nu are rost să pomenim, Trump cîștigă relaxat. Nu votul așa-zis popular, ci voturile electorilor, statele cheie, unde echilibrul între partide e strîns, și care sunt cîștigate la ora asta, inclusiv prin remarcarea de către public a relei credințe cu care s-au desfășurat procedurile de impeachment. Mai e destul timp, se mai pot întîmpla multe, dar în momentul de față Trump nu are probleme cu realegerea.

      Așa își și permite să adopte o poziție uimitor de prietenoasă față de Iran (după asasinat), cu o singură regulă – Iranul nu are voie la arme nucleare, inclusiv și mai ales cu recunoașterea destul de explicită a legitimității conducerii iraniene. Majoritatea publicului nu agreează continuarea războaielor degeaba și Trump are o poziție clară, pe care nu și-a modificat-o în timp, de reducere a prezenței militare americane și evitare a declanșării de noi conflicte în care să fie antrenate „inevitabil” SUA sub diferite pretexte „democratice”.

      Trump e de departe unul dintre cei mai importanți președinți americani de la Nixon încoace, doar Reagan îl întrece deocamdată. Iar Trump are echipa infestată cu neoconși (partida antinațională a războiului pentru instaurarea unei guvernări globale), puternic infiltrați în aparatul de stat, deși îmi e clar că pe unii i-a pus sus ca să-i compromită într-un război de uzură.

      Am ochit din campanie pe cine se bazează, pe o parte consistentă de foști militari de vîrf și pe curentul care a produs tea party, adică o combinație de oameni, la vîrf și la bază, sătui de statul paralelo-politicianist care împute și acolo atmosfera, ca la noi.

      Nu a comis cu premeditare niciuna din ticăloșiile predecesorilor și revine la normal după ce a greșit (n-am de unde ști cînd e greșeală sau cînd e plan – pentru că prea se întorc toate măgăriile împotriva neoconșilor și a partidei războiului), încercînd să îndrepte lucrurile,

      E un președinte bun pentru americani, iar pentru alții… mai depinde și de respectivii, nu?

  2. De unde ma informez ? Simplu : am una dintre fetele mele , absolventa a Facultatii de Biologie si atarnatoarea la pomana Statului Roman in anul 1994 , casatorita de vreo douazeci si cinci de ani cu-n fost politist militar { deci , la ora asta cetatzean american cu drepturi si obligatii depline } locuitori amandoi …plus copii lor , intr-un oras numit Austin din Texas . Baptisti tot neamul ginerelui dar altminteri , oameni de toata isprava chiar daca i-am cunoscut foarte putin , atunci cand au fost pe-aci . Au locuit niste ani si-n Chicago – Illinois insa , s-au carat de-acolo dupa ce orasul a ajuns.. cum sti si dumneata c-a ajuns .O fi fost doar vina lui Obama ? Mai am cativa fosti buni amici plecati in state inainte de… 1982 { cand inclusiv eu ma pregateam sa-mi iau valea din RSR } care-s imprastiati pe cam tot cuprinsul SUA si , de asemenea niste amici canadieni . Vorbesc cu unii dintre ei, aproape lunar { cu fie-mea…la doua saptamani } ca … d’aia am NET ! In plus , ma mai documentez si de pe ceea ce spun aia de la CNN , FOX sau BBC si-mi iau unele informatii din postarile unor publicatii americane tot din online . Fireste … nu-s chiar toti republicani iar de asta m-am prins aproape instantaneu din momentul in care am vazut cum si-au cam schimbat vederile de la o luna la cealalta , dupa alegerea lui Trump . Ma rog , engleza mea americana 😉 este pescuita din balta de la Cocioc asa incat , este posbil sa ma mai insel atunci cand incerc sa-nteleg ce spun aia . De-acolo imi iau informatiile caci , dac’ar fi sa astept sa-mi spuna posturile comerciale din Romania chestiile astea , asi murii si mai sarac si mai prost decat sunt deja . In orice caz iti multumesc pentru explicatiile mai mult decat cuprinzatoare chiar daca-s totusi insuficiente . Fireste am sa-ncerc sa le completez deoarece chiar ma intereseaza caci , daca la Casa Alba da careva o bashina , mirosul ei , este musai s-ajunga si-n Romania . Respect coane Mishule ! . P.S. Intrebare : dumneata traiesti , locuiesti acolo … in USA ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s