Occupied

După cotropire urma occupied, logic, nu ?

Nu, de data asta nu e vorba despre România. Sau este ?

Mă uit la un serial norvegian, de la Netflix, făcut cu bani mUEiști. Slăbuț la partea cinematografică, de actorie, dialog. Editare proastă, uneori nu știi dacă nu se pricep, ceva a fost cenzurat sau se cred prea șmecheri. Limba e bolovănoasă și pare rudimentară. Sau poate traducerea lasă de dorit. Mă rog. Ideea e că… e bun. Nu știu ce propagandă vor să facă, dar știu că le iese cu totul altceva. Au trîntit, nu fără oarecare armonie, tot felul de direcții și de planuri, mai mult ca sigur pentru că s-au prins că nu mai merge fără revenirea la comportamente umane. Pretextul ecologist de start care provoacă o bulversare geopolitică majoră e subminat pe parcurs, nici nu mai contează dacă fără sau cu intenție. UEa iese foarte prost și se spun cu naturalețe adevăruri despre ea care ar dezlănțui ură haștagie aici. Rusia e răul inteligent, deci atrage. SUA ies cel mai bine, pomenite doar ca să știe că s-au cărat din NATO și europenii pot să se spele pe cap cu problemele lor cu tot (inclusiv englezii și norvegienii, aliați tradiționali). Germania, pomenită doar prin referiri minuscule la cancelar iese cel mai prost, ca de la sine înțeles că ea trage sforile și nu respectă niciun fel de principii, aruncînd în față birocrația ueistă șantajistă, ipocrită și impotentă.

Actorul (cel mai) principal seamănă foarte bine cu actorul din Game of Thrones, ăla chinuitul, de i s-a tăiat scula. Și lui ăsta, într-un fel, nu fizic. Tot cu comeback. Femeile, multe, c’așa e în tenis acum, suportabile, doar una e tîmpită fără motiv, dar măcar e mamă naturală, la vreo 40 de ani, aprobăm. Negrii sunt pașnici, mai norvegieni ca norvegienii, model perfect de urmat. Teroriștii sunt patrioți puși în fața unei dileme, alegerile personajelor se fac din motive clare, normale, nu ideologice. Partidul e de căcat, presa face, în ultimă instanță, ce i se cere, internaționalismul are justficare strict prin relații interumane, individuale. Securiștii sunt dubioși, judecătorii emit mandate de supraveghere pe bandă rulantă – 10% din populație e sub supraveghere (concurează DNASRI-ul de la noi).

Nu știu cum se va termina, nici nu prea mă interesează, pentru că „răul” e făcut aproape de la început, din titlu chiar. Norvegia din film e o țară sub ocupație. O ocupație modernă, aparent sofisticată, foarte limpede cînd reduci la esență. România se regăsește perfect în situația Norvegiei din film. Și sunt lucruri de învățat de acolo. Sau de dat cu nasul peste ele, în ideea că vreun puștan mai puțin idiot ajunge printr-o întîmplare să-l vadă.

Nu ai prieteni, nu există principii, interesul poartă fesul, ai tăi sunt dezbinați, totul poate fi subminat și pervertit. Totuși oamenii au o patrie, nu vor să și-o piardă, în ciuda trădărilor, ecologiei slavatoare de planetă, diferenței zdrobitoare de forțe. Ce vreți mai mult ?

În sfîrșit niște bani ueiști deturnați, pardon, folosiți cu succes ! Occupied.

P.S. Le-au trebuit 8 episoade pînă să-i bage și pe americani în rahat: „Între Norvegia și Rusia pe cine credeți că alegem ?”. Ha !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s